luni, 27 iulie 2015

Ce este Arta Quilling?

As vrea sa spun ca gasiti pe internet multe informatii despre quilling, dar nu este chiar adevarat. Pe mai toate site-urile romanesti gasesti doar ceva de genul: 
Quilling-ul este o formă de artă care implică utilizarea de benzi de hârtie care sunt rulate în forme diferite şi lipite împreună pentru a crea modele decorative. Lucrarea este înfăşurată în jurul unui ac pentru a crea o formă de bobinăde bază. Lucrarea este lipită la vârf și aranjată în formă de bobine pentru a forma flori, frunze şi diferite modele ornamentale.

Se pare că acest meșteșug a apărut în Egiptul Antic, însă pe atunci nu putea fi vorba de rularea hârtiei, ci mai degrabă de papirus. În timpul Renașterii, călugării și călugărițele din Franța și Italia foloseau această tehnică pentru decorarea cărților și obiectelor religioase, transformându-le în adevărate obiecte de artă. Prin secolul al XVIII-lea, în Europa, tehnica quilling devine una dintre principalele preocupări ale doamnelor din înalta societate, devenind și una dintre disciplinele artistice, studiate în școlile vremii. Prin această artă ele își puteau confecționa rame foto, suporturi de lumânări, cutii de bijuterii, felicitări și multe alte lucruri deosebite.

Daca pentru multi aceste date sunt suficiente, pe mine nu m-au satisfacut. Asa ca am luat pas cu pas, fiecare fila care continea cuvantul "quilling" sa vad ce mai pot afla despre aceasta frumoasa arta.

Internetul nu ne poate spune ceea ce ne ofera in fapt munca mainilor noastre. Practicand acest mestesug am observat ca ofera multe lucruri nebanuite. Este o arta si ca oricare arta, ea poate exprima trairi sufletesti, stimuleaza creativitatea, reduce tensiunea si anxietatea. Bineinteles ca ai nevoie de rabdare, indemanare, imaginatie si materialele necesare.

Popularitatea acestei arte a fluctuat. O perioada de glorie se pare ca a fost in sec XVII - in timpul Dinastiei Stuart.


Eu am intalnit quilling la Jane Austen,
in romanul "Sense and Sensibility" ceea ce denota o apreciere a acestui mestesug.



Alte referinte ce le-am putut gasi :

Cutii frumos decorate quilling erau vandute la licitatie si mentionate in revistele vremii"......it affords an amusement to the female mind capable of the most pleasing and extensive variety; and at the same time, it conduces to fill up a leisure hour with an innocent recreation..." - scria The New Lady's Magazine in 1786


Dupa o indelungata lipsa a acestei activitati, in 1875, William Bemrose a incercat sa reintroduca Arta Quilling creand un kit numit "Mosaicon".


"A gold centre surrounded by green, violet and other colours cannot fail to look pretty. Crimped papers lend themselves admirably to this treatment." 
scria ziarul  'Every Woman's Encyclopaedia', in 1911.

Acum se vorbeste despre o renastere moderna a quillingului. Se fac felicitari, tablouri, rame foto, suport pentru lumanari, se fac diferite bijuterii si martisoare, chiar si invitatii de nunta sau de botez.
Asta poate face quillingul: transforma un obiect oarecare inntr-unul ingenios infrumusetat, intr-un obiect de arta.


imaginile au fost preluate de pe The history of Quilling.uk

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu